Menu Luk

Leg på mange måder – uanset alder

At lege er noget af det bedste man kan gøre som menneske – uanset hvilken alder man har.

Det er noget alle børn kan og de fleste voksne er da også gode til at holde legen i gang og aldrig slippe den helt. Men de lege vi har som voksne er ikke helt ens til dem, vi leger som børn. De lege vi har som børn modnes nemlig og udvikler sig, i takt med at vi selv gør det.

Læs mere her, om hvorfor denne leg ændrer sig og hvordan du kan få mere leg ind i hverdagen.

Hvorfor legen ændrer sig

Efterhånden som vi bliver ældre får vi andre behov og vores verdenen udvikler sig samtidig også.

Bestemte ting som vi ikke kunne, da vi var små, fordi vi enten var for små eller fordi vores forældre sagde nej, ligger nu pludselig åbne for os som en reel mulighed. Der er for eksempel aldersbegrænsninger på, hvilke computerspil du kan spille, hvilke film du kan se og hvilke forlystelser, du kan tage på i forlystelsesparken.

Disse begrænsninger eksisterer både for rent sikkerhedsmæssige årsager, som for eksempel i tilfælde af forlystelsesparken, hvor maskinerne simpelthen er for voldsomme for mindre kroppe og hjerner. Men andre aldersbegrænsninger eksisterer for at beskytte børnehjernen, der endnu ikke er fuldt udviklet og derfor ikke skal kigge på en masse splatter og voldsomme scener i for eksempel computerspil eller film.

Som voksne betyder disse aldersbegrænsninger pludseligt ikke noget, så vi har mulighed for at gøre mange ting, som vi tidligere ikke kunne. Men samtidig udvikler vores sig også, fordi vores virkelighed simpelthen udvikler sig. Et barn bekymrer sig for eksempel ikke særligt meget omkring, hvorvidt regningerne bliver betalt eller om de nu får et job, de godt kan lide. Fordi voksne på den måde har helt andre behov end børn, som er der bestemt form for legetøj, der kun er målrettet voksne og altså er en form for voksen legetøj.

Leg gennem din kreativitet

Hvis du selv har det lidt svært med det at lege og faktisk har glemt lidt hvordan du gør det, så er din kreativitet et rigtigt godt sted at starte. Måske har du en eller anden drøm om engang at blive god til at spille på violin. Eller har du et hemmeligt ønske om at give et hjemmelavet maleri i gave den kommende jul? Vi går alle sammen med en kæmpe portion kreativitet indeni og alt hvad vi skal gøre for at få mere leg ind i hverdagen er at begynde at lukke den ud.

Hvis du står helt på bar fod og virkelig ikke ved, hvor du overhovedet skal begynde, så prøv dig frem. Begynd et eller andet sted og se om det er noget for dig. Tag med din veninde næste gang hun tager i strikkeklub. Eller sæt dig ned med nogle gamle tusser og et blankt stykke papir og kom i gang med at tegne.

Kreativiteten og mulighed for at lege er overalt omkring os. Alt hvad vi skal er bare at begynde.