Menu Luk

Hannes guide til økonomi – sådan laver du et budget

guide budget

Der kan være virkelig mange grunde til at lægge et budget. Du kan være flyttet hjemmefra, du kan være flyttet sammen med kæresten, dine indtægter og udgifter svinger meget og du kan have svært ved at fastholde overblikket over din økonomi. Et budget kan hjælpe med at fastsætte nogle rammer for, hvordan du bruger dine penge, samt være med til at skabe overblikket. Med et godt overblik over din økonomi, så vil du hurtigt kunne se hvor der kan spares penge. Derudover, hvis du har taget et forbrugslån kan du med fordel lægge et budget, hvorpå du altid er sikker på, at du får betalt af på lånet.

Læs nedenfor om Hannes guide til hvordan du lægger et budget.

Find ud af dine indtægter

Det allerførste, du skal gøre, er at finde ud af hvor mange penge, som lander på kontoen hver eneste måned. Det handler om at finde ud af, hvor meget du har at gøre med. Den månedlige indkomst er grundbalancen i dit budget og din økonomi.

Indtægten gælder alle former for indkomster, heriblandt: offentlige ydelser som SU eller dagpenge, A-kasse penge eller løn. Derudover gælder det regelmæssige bidrag som boligstøtte eller børnebidrag.

Disse oplysninger vil du kunne finde i din E-boks, hvor du vil modtage kvitteringer og lønsedler for alt det modtaget. Her kan du med fordel skabe noget struktur, og lave mapper for de forskellige mail, så de er lette og finde.

Kortlæg faste udgifter

Faste udgifter er en betegnelse for de udgifter, som du hver måned, årligt eller kvartalsmæssigt betaler. Det dækker alt lige fra husleje til streamingstjenester.

Måden du finder dine faste udgifter er, at gå igennem din netbank for det seneste år og notere de forskellige regninger og udgifter, du betaler (som er gennemgående). På den måde glemmer, du ikke nogen og får en overraskelse en dag.

Det er ikke alle udgifter, som du betaler månedligt, men du kan med fordel budgettere efter det. Det vil med andre ord sige, at hvis du kun betaler el-regning hvert tredje måned, så divider din el-regning med tre, og læg det beløb til side HVER måned, så er du sikker på at have penge nok når regningen kommer.

Det samme gælder udgifter, som du kun betaler halvårligt. Her dividerer du beløbet med seks, for at finde den månedlige udgift.

Variable udgifter er de sværeste

Når du har fundet dine indtægter og udgifter, så vil du formentlig have et råderum af penge, som man kalder rådighedsbeløb. Dette beløb skal kunne dække dine variable udgifter.

De variable udgifter er per definition forskellige hver måned. Derfor kan du med fordel gå tilbage igennem din kontooversigt, og finde ud af  hvor meget du cirka bruger på mad, husholdning, tøj og byture. Når du har kortlagt de variable udgifter, og ser det endelige tal, så er det forhåbentlig ikke i minus – hvis det er, så skal du forsøge at skære ned i dit forbrug.

Et godt råd er, at sætte penge i budgettet af til opsparing – uanset beløbbets størrelse. Det kan være med til at redde en dag.